2016. november 11. 11:16 - Morzsamondja

Mester a családban

A családi szívességekről szólnék most néhány szót. Biztos mindenki hallotta már azt, hogy nem jó családtaggal vagy barátokkal egy helyen dolgozni, pláne nem jó családtagot alkalmazni, mert nehéz nekik megmondani a frankót, ha nem értünk velük egyet, és akkor ugrottak a kedélyes vasárnapi ebédek, meg a rokonlátogatások is. Személyes kedvencem, amikor valakinek egy családtagja valami új tevékenységbe fog (legyen ez egy autószerelő a példa kedvéért), és ehhez elsősorban saját holdudvarából toborozza a megrendeléseket. 

 

Vidd oda? Ne vidd oda?

Ha nem viszed hozzá a munkát, akkor sunnyognod kell. Mert te biztos nem vagy vele elégedett, vagy csak prosztó módon az ingyenmunkát várod el a rokontól. Ha kiderül, akkor ezeken a vádakon felül begyűjtöd a megvetést, és lenézést is, valamint a család bizalma is meginog benned, mert jó  - nem mondom ki milyen - szokás szerint a pénzt illik családon belül megtartani/forgatni. 

Ha odavinnéd, akkor meg nyilván most nem ér rá, meg járj a nyakára, hogy mikor tudná megcsinálni. Ha odavitted, akkor azt ráérős megcsinálni, mivel a fizetős ügyfél előbbre való. 

A hálafaktor

Ha bevinnéd a kocsidat egy random autószerelőműhelybe, akkor pénzért veszel igénybe egy szolgáltatást. Többnyire nem kell hálásnak lenned, hogy elvállalja a szerelő neked a munkát, mert nem szívességet tesz. Családban viszont a hála akkor is kötelező, ha fizetned kell munkáért. Hiszen a kedves rokon mindig tudtodra adja, hogy ezt másnak biztos nem csinálná meg, vagy csak százszor ennyiért. Plusz éreztetik veled, hogy te nem azért vitted oda, mert rokon, hanem mert nyilván ő a legjobb a környéken, és a legjobbhoz járni privilégium. Ha már tegeződtök, akkor időnként még grátisz megkapod a véleményt is, hogy minek kellett ilyen fost venni, mert most hozhatod ide. Bezzeg ha ezt vagy azt vettél volna, akkor neki most nem kéne a drága idejét a te fostalicskád javításával tölteni. A családbarátot megilleti a "Mester" név, még akkor is ha épp csak átcsúszott a szakmunkás vizsgán anno, de ezt te sosem tudod meg. 

 

Az olcsóbb drágább

Ha rokonnál csináltatsz valamit, nem biztos hogy olcsóbb lesz, ráadásul a hálafaktor és a prémium-érzet miatt ugye te nem egy hétköznapi szolgáltatást kaptál (holott de). Simán kifizeted a piaci ár másfél-kétszeresét ugyanazért, amit bárhol máshol rutindolognak számít. Garancia? Amíg nincsen gondod, addig persze itt a legjobb, de amint valami balul sül el, a rokon-szívességet tevő biztosan nem lehet hibás. Maximum te használtad rosszul. Gagyit ő biztosan nem adna el neked, de egyefene, szívességből, most az egyszer, szerencsédre ő kijavítja. 

 

Te nem lehetsz a témában okosabb soha

Utána olvastál, fórumoztál, megkérdeztél száz másik embert, és javaslatot tennél hogyan kéne csinálni? Az biztos nem lesz úgy jó. Tévedést beismerni, reális önkritikát gyakorolni, pláne önképzéssel tudást fejleszteni nagyon nem szokás még ma sem. Mert régen jó volt az úgy, és mennyit elmentek, sose volt velük gond. Te meg jössz itt a netről összeszedett dolgaiddal, mikor köztudott, hogy mindenki átver, megvezet, csak Ő nem. Minden szar anyagból van, amit Ő nem vizsgált meg és nem hagyott jóvá. Ha megpróbálnál érvelni, akkor jön a "Jó, akkor vidd ahová szeretnéd!" érzelmi zsarolás. Mert ő egész eddig mit meg nem tett érted, nélküle te gyalog járnál mint az állatok. Úgyhogy bármi lehet, ha az egyezik a Mester véleményével.

 

Közösségi média

Ha a Mester ismerősöd lesz Facebookon, akkor biztos lehetsz benne, hogy ellát majd az általa jónak gondolt szakmai cikkekel. Illetve ha sokat vagy fent, akkor ha már így ráérsz, küld neked fordítást, vagy nézz már utána valaminek, ennyivel mégiscsak tartozol. Plusz kommentben mindig lesz kiváló jótanács a Mestertől, még akkor is ha nagyon nem tartozik rá a dolog. 

 

Hogyan tudsz szabadulni?

Az elválás a családi mecénástól sértődés vagy harag nélkül kvázi lehetetlen. A költözés, vagy az adott tárgy (jelen esetben gépkocsi) eladása, és újabb nem-megvásárlása megoldás lehet. Ekkora áldozatot persze kevesen hoznak meg, így borítékolható legalább egy összeveszés, illetve néhány évig tartó durcás sértődés, esetleg vádak cserbenhagyásról, árulásról, és hűtlenségről. Vagy terelj valami ügyeset már a legelején, és akkor talán bele sem kerülsz ebbe csapdába. Te döntesz!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://morzsamondja.blog.hu/api/trackback/id/tr2711949955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

datam 2016.11.12. 00:21:45

Akkor most lássuk a másik oldalt is. Apukám ampervadász. Nagy a rokonság, mégnagyobb a rokoság baráti köre. Ennél is nagyobb a rokoság segítő szándéka. Ez abban merül ki, hogy ha valahol kiég egy villanykörte, akkor riasztják fatert, hogy baj van. Ez még rendben is van, sokszor megyek vele én is és segítek, ahhol tudok. De a baj ott rejlik, hogy néha a jószándék nem jól sül el. Sokszor hívják édesapámat a rokonok olyan helyzet megoldására, amitől más villanyász sikítófrászt kap, és mindent eldobva elmenekül. Sokáig nem tudott nemet mondani, akármekkora szopás volt, mentünk és csináltuk. Volt ezek között bokáig érő hóban másfél méter mélyen fekvő kábel kiásától kezdve falbontásos lakésfelújításig minden. Sokszor nem mert nemet mondani, nehogy megsértődjenek. Munkadíjat sem mert kérni hasonló okból kifolyólag. Sosem fogom elfelejteni, amikor a rokon egy ismerőse kért meg minket, hogy decemberben a széldeszkára tegyünk fel kb 200 méter ledszalagot. Krva hideg volt, az eső is esett két napon ár, ráadásul a szél is fújt, mint az állat. Fater a létra tetején, én lenn és támasztottam, hogy a füvön nehogy kicsússzon. Éreztem valamit a lábamnál. Lenéztem és a hölgyemény németjuhászának első metszőfogait láttam, habzó szájjal morgott rám. 1 másodpercen belül már apám mellett álltam a létrán, ő meg nézett rám, hogy mit keresek ott.:D egy órán át kiabáltunk, mire kijött a gazdi, és elzárta újra a kutyát, majd közölte, hogy hatalmas mákom van, mert eddig minden idegent megmart a kutya, csak engem nem. Hát.... Kösz. Elkészültünk, a tulaj megnézte mit alkottunk, boldogan elköszöntünk. Másnao csörgött a telefon, hogy baj van, menjünk vissza. Vissza kellett bontani szinte az egészet, mert mégsem volt jó. Na, eldöntöttük, az életben nem megyünk oda vissza, mert a második alkalommal is felkergetett a kutya 4 méter magasba. Meg is mondtuk, hogy ne haragudjon, nem megyünk többet, mert a város másik végén van, ráadásul a kutya kétszer is rámfenyített. Azóta úgy be van ránk rágva, hogy a telefont sem veszi fel. Csak ezért írtam ezt le, hogy ne egyirányú legyen a nézőpont, lásd a másik oldalt is. Nehéz helyzet mindenkinek. Sok szaki van a családban, hideg-meleg hurkoló, gázos, vízszerelő, festő. Épp lakásvásárlás előtt állunk, mondta a feleségem, hogy rokonokkal végeztessük a munkát. Én egyből vétóztam... Egy rokonnal soha nem tudsz úgy összeveszni gányolt munka esetén, mint egy idegennel. Pl. unokatesómmal hogyan közöljem, hogy ferde a járólap, szedje fel az egészet, és rakja újra? Tutira életvégig tartó harag lenne. Egy idegen burkolót simán elhajthatok a halál répájára, ha cigány munkát végez, bvagy nem fizetem ki, ha fillért nem ér az egész gányolása. Soha többet nem látom úgysem viszont.

Morzsamondja 2016.11.12. 00:30:30

@datam: Megértem. Mondjuk a kutyás sztori elég para. Csodálom hogy visszamentetek másodszor is.

szsuzsanna 2016.11.12. 08:06:56

Minkét oldalról vannak tapasztalataim, bőven...
Sajnos, nagyon-nagyon kevés, a lelkiismeretes, és jó mester itthon..
Minden rokonságban, és "baráti körben"! -vannak, lesznek "kihasználók", akik elvárják, és természetesnek veszik, hogy a "rokon" ingyér', vagy fillérekér' "ugorjon", --nem csak nekik, de a barátaiknak, ismerőseiknek is...
A másik oldal, akiről a cikk szól, -a "mekkmester" a rokonságban, vagy a baráti körben...
Tudom, hogy nagyon nehéz, -DE, mindkét oldalnak MUSZÁJ "nemet" mondania, amikor úgy látja, hogy kihasználják...
süti beállítások módosítása